Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Värt ett besök på Koh Phangan

För en relativt liten ö på 168 kvadratkilometer har Phangan en mängd attraktioner, mestadels naturliga men det finns också några konstgjorda funktioner. Det är också bland cirka 40 mindre holmar som skyddas av Marine National Park. Dessa små öar ger dig goda dagar ut för att bara titta på eller för dykning.

Många som kommer till en ö som denna kommer att anta att det bara handlar om att sitta på stranden, simma eller dyka. Men det skulle vara att ignorera det fantastiska landskapet och funktionerna i det inre där det finns vattenfall, berg och några heliga helgedomar. Liksom Samui är det ett bra ställe att hyra en jeep och tillbringa en dag med att turnera runt, bara för att se vart det tar dig. Liksom Samui har den ett stort antal kokosnötter – Samui brukade kallas Coconut Island. Tyvärr är många av dessa nötter nu sjuka, vilket leder till ett stort avverkningsprogram.

Men på Phangan överlever fortfarande kokosnöten. En bra resa är att åka till byn Chaloklum där det fortfarande finns en känsla av de gamla sätten. Uttrycket ”gammal fiskeby” är en som ofta har lett till att platsen har överskridits av turistföretag, men den här på den nordligaste punkten på ön har sitt eget med ett stort rykte för bläckfisk.

Kommer du några kilometer inåt landet tar du dig till ett kinesiskt tempel. Detta är inte en gammal helgedom, utan en som byggdes som en plats att fira en dam som drömde om att hon fick höra av den kinesiska Buddha att försöka samla in pengar till templet som byggdes 1992.

Inte långt från templet ligger Paradise Waterfall. Endast grusvägar finns i denna, en mest robust och bergig del av Phangan.

Det är möjligt att köra antingen med jeep eller hyrt motorcykel över till Thong Nai Beach och Bottle Beach, men se upp för ”vägarna”. Mycket brant och robust är en beskrivning, så det är en äventyrlig resa som kommer att vara krävande men rolig.

I den centrala delen av ön finns resor till de inre delarna. Vägen från den konkreta versionen är vägarna smutsspår och sådana som kan betraktas som potentiellt farliga. En bra resa är en annan naturlig funktion vid Phaeng-vattenfallet.

Stigen från vägen är brant och går genom djungeln i cirka 250 meter. Det är värt att klättra för utsikten, och vidare finns det den högsta punkten på ön vid 627 meter Kao Ra. Det finns en guidetjänst från vattenfallet till Kao Ra. Enklare att komma till och nära Au Wok Tum-stranden är ett tempel med samma namn. Nära till Thong Sala finns templen Si Thanu, Samai Khongha, Amphawan och Wat Mataru Woranaram

På öns östra sida är landskapet dramatiskt med branta klippor och vikar. Detta är den mest robusta delen av ön med mindre utveckling. Vägbyggnaden har fortsatt och några av smutsspåren har ersatts av betong. För att komma till det natursköna Tham Prapat-vattenfallet, ta den bättre vägen från Baan Khai mot Baan Thong Nan. Fallen är till höger utanför huvudvägen.

De andra uppenbara attraktionerna i området finns på de små öarna utanför kusten. Det finns gott om dagsutflykter från Thong Sala-piren till Koh Ma, Koh Tae Nok och Koh Tae Nai.