Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Dykning runt Phangan och Am Phong National Park

Området väster om Phangan ligger en skyddad marin nationalpark, Ang Thong Marine Park och som sådan är en skyddad havsmiljö, på liknande sätt kan en skogspark skyddas från utveckling. Det är till Thailänders kredit att det ligger före många länder när det gäller att skapa dessa marina parker, och det finns lärdomar som kan läras från många västerländska regeringar om skydd av havsliv.

Det finns alltid risken för överanvändning och dykarsamhället måste vara medvetna om att deras ”sport eller hobby” i sig kan vara skadligt för själva miljön.

Favoritdykplatserna är runt Phangan själv, med huvudön som utgör basen för dagsturer. De populära platserna finns nordväst om Chaloklum, vid Koh Ma och vid Koh Tai Nok på öns västra sida. Oh Ma är ansluten till Phangan med en sandstång och ger en idealisk plats att njuta av snorkling, om full dykning inte finns på listan över saker att göra. Koralen runt ön är några av de bes som finns.

Det finns gott om platser att välja mellan och ett företag som Chaloklum dykning, som ligger på samma plats, kommer att erbjuda lokala dyk och platser längre bort som Sail Rock. Dykdjupet kan gå till 40 meter medan de mer lokala platserna är 24 meter dyk med oförutsägbar synlighet. Vid Sail Rock inkluderar havsdjur som bor runt området stora grouperfiskar och skolor i Barracuda, Batfish och Queenfish. Undervattenslandskapet sägs vara fantastiskt.

Phangan är väl inrättad för dykare och är en lika bra plats som alla att lära sig. Förutom det ovan nämnda dykföretaget i Chaloklum finns det dykskolor vid de stora centra som Haad Rin och Thong Sala. Se alltid till att handledarna är PADI-registrerade och har alla rätt kvalifikationer att undervisa. Dykskolor med de bästa rykterna är vanligtvis de som ska användas.

Nybörjare kan väl undervisa i en mer kontrollerad miljö som en pool, men de flesta företag garanterar ett öppet havsdyk som en del av paketet – det vill säga om du klarar kursen! En dagskurserna kostar cirka 2 000 baht och låter dig dyka med en instruktör inom 14 dagar efter kursen. Detta går också mot kurserna på högre nivå så att ditt lärande inte slösas bort.